Detta är den tidigaste nedskrivna iakttagelsen om den flygande älgen. Men sägnen kan spåras tillbaka ända till mitten av 1600-talet.

Valter tog en sista skvätt svart kaffe och slängde ut sumpen i lingonriset. Med ryggsäcken över ena axeln 
och älgstudsaren över den andra stövlade han iväg mot den sedan många år bestämda platsen. Fickuret visade 
kl. 02.32 på morgonen och datumet var den 5 oktober 1822. Det var en disig, kall morgon – perfekt väder för att fälla en älg.

Valter höll ett vakande öga över kalhygget, timme ut och timme in svepte hans fokuserade blick över nejden. Gryningen nalkades och snart skulle solen rulla fram över åsen. Plötsligt hördes ett brak bortom skogsbrynet. Det bökades och stökades i tallskogen väster om Valters position. Långsamt pressade han geväret mot axeln och osäkrade. Han drog ett djupt andetag och lade kinden mot kolven. Nu skymtade han hornen mellan träden.

Det var den mäktigaste krona han sett under sitt 61-åriga liv. Det välbekanta tunnelseendet infann sig, han kramade pekfingret mot avtryckaren. Det sved till i ögonen och han bländades plötsligt av ett guld-skimrande sken. För ett ögonblick blundade han och böjde ned huvudet, för att i nästa stund spärra upp ögonen igen.

Men älgen var borta, utan att gubben begrep hur. 
Han kunde varken höra djurets flykt eller hitta några spår 
i marken. Älgen var försvunnen, som om vore den uppslukad av himlen.

Ett utdrag från boken ”Jämtländska berättelser” som första gången publicerades 1823.

Follow us on Instagram @theflyingelk
 

The Flying Elk Presents

Stans bästa

Music Quiz

i Älghjärtat

Dags att

Boka bord

Gör din reservation här

Boka

Meny

Mat & dryck